Medline Europe verbetert afvalbeheer in fabriek in Châteaubriant

4 mrt
2025

 

In 2024 heeft Medline Europe 93,7 procent van het afval gerecycled dat werd geproduceerd in de fabriek in Châteaubriant, Frankrijk. De recyclingcapaciteit van 507 ton van in totaal 541 ton afval is een direct resultaat van voortdurende inspanningen om de reputatie van de fabrikant en distributeur van medische apparatuur op het gebied van milieu, maatschappij en bestuur (ESG) te versterken.

'Medline is zich ervan bewust dat de gezondheidszorgsector gezamenlijk verantwoordelijk is voor ongeveer vijf procent van de wereldwijde netto uitstoot van broeikasgassen.¹ Om die reden is goed afvalbeheer een belangrijk onderdeel van onze bredere inspanningen om de negatieve impact van onze sector op het milieu te verminderen,' aldus Axel Brangeon, EHS Manager & EHS Certification Lead.

Het beperken van afval in onze Franse productiefaciliteiten

Medline Europe, met het hoofdkantoor in Arnhem, Nederland, heeft zich ertoe verbonden de hoeveelheid niet-gerecycled afval die wordt geproduceerd op zijn locaties in Europa te minimaliseren, met name op zijn productielocaties. In Frankrijk wordt dit bijvoorbeeld ondersteund door een strategisch ontworpen infrastructuur voor afvalbeheer, die het volgende omvat:

  • Horizontale persen en verdichtingsmachines op locatie – Met deze machines kan Medline het volume van haar belangrijkste afvalstromen, waaronder karton, plastic en huishoudelijk afval, aanzienlijk verminderen. Dankzij dit proces kan Medline recyclebaar en niet-recyclebaar afval ter plaatse verzamelen voor efficiënter transport.
  • Minder uitstoot – Door het volume van het afval te comprimeren, vermindert Medline ook het aantal ritten dat nodig is voor de verwijdering ervan. Dit verlaagt op zijn beurt de CO2e-uitstoot die gepaard gaat met transport.

Naast dit geoptimaliseerde afvalbeheersysteem recycleert Medline International France – de juridische vertegenwoordiging van Medline Europe in Châteaubriant – e-waste of elektronisch afval (d.w.z. apparaten en communicatieapparatuur) en bioafval of biologisch afbreekbaar afval dat gecomposteerd kan worden (bijv. voedselresten uit de kantine). De combinatie van deze op duurzaamheid gerichte middelen helpt het bedrijf om medewerkers bewust te maken van de waarde van het integreren van recycling in haar bedrijfsvoering.


'Naarmate we als organisatie verder groeien, willen we vooral onze ESG- en EHS-referenties en -portfolio versterken. Zo zorgen we ervoor dat al onze stakeholders – zowel intern als extern – op ons partnerschap kunnen blijven vertrouwen, met als doel de gezondheidszorg te verbeteren,' concludeerde Brangeon.


Referentie:

¹Gezondheidszorg zonder schade & Arup (2019). (2019). De klimaatvoetafdruk van de gezondheidszorg. Klimaatvoetafdruk van de gezondheidszorg - Arup